De aandeelhoudersovereenkomst – model

In de reeks Bijvoorbeeld – Modellen voor het Bedrijfsleven verscheen recent een update met betrekking tot het model van de aandeelhoudersovereenkomst. Roeland Vereecken paste dit model aan aan de wijzigingen en nieuwigheden die het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen introduceerde.

Aandeelhouders voelen vaak de noodzaak om afspraken te maken die hen toelaten het leven van de vennootschap beter te regelen op verschillende aspecten, zoals de overdraagbaarheid van de aandelen, de stemrechten, de machtsverdeling binnen de raad van bestuur, enzovoort. Deze afspraken worden in een aandeelhoudersovereenkomst gegoten.

De aandeelhoudersovereenkomst is dus vaak een niet te onderschatten spin in het web van de vennootschap. Ze is steeds maatwerk en vaak het resultaat van urenlang onderhandelen tussen de partijen alvorens een finaal evenwicht in de afspraken wordt bereikt.

Het model biedt aan de ondernemer of zijn bedrijfsadviseur een handige leidraad om voor bestaande of nieuwe partnerschappen een volledige en correcte aandeelhoudersovereenkomst op maat op te stellen. Het model bevat de meest voorkomende clausules waardoor de lezer snel en praktisch kan komen tot een eigen overeenkomst op maat.

De aandeelhoudersovereenkomst kan zowel statutair als extra-statutair in een afzonderlijke overeenkomst worden vastgelegd. Voor zover de aard van de afspraak de keuze vrijlaat, zal het steeds een afweging van de concrete feitelijkheden zijn die de doorslag zal geven.

In de praktijk wordt een aandeelhoudersovereenkomst meestal onderhands opgemaakt. Het model focust daarom enkel op deze procedure. De meeste van de in het model opgenomen typeclausules kunnen echter ook perfect worden gebruikt in een statutaire overeenkomst.

Het model geeft de lezer eerst een algemeen theoretisch kader voor de aandeelhoudersovereenkomst. Daarnaast worden alle clausules afzonderlijk en in detail besproken. De lezer beschikt nu over de juiste tools om het model op maat aan te passen rekening houdend met zijn specifieke situatie. Tot slot worden ook een aantal relevante bronnen vermeld en krijgt de lezer een handige, uitgebreide checklist.

 

Lees het volledig artikel in Jura

 

Nog geen Jura-abonnee ?

Jura Corporate helpt u aan correcte en actuele juridische informatie over verschillende domeinen.
Vraag uw gratis proeftoegang aan

More Partner Blogs


17 april 2024

EU enhances consumer rights by banning eco-generic claims and early obsolescence

The EU legislature recently adopted a new Directive aiming to empower consumers through better...

Lees meer...

15 april 2024

Reform Social Penal Code takes shape

The Social Penal Code of 2010 has been modified many times during the last decade, but after a...

Lees meer...

04 april 2024

Tackling greenwashing: the new EU framework and its impact on Belgian legislation

The European Union has recently adopted the so-called Directive on Empowering Consumers for the...

Lees meer...

03 april 2024

Distributieovereenkomsten in een internationale context: overzicht van dwingende wetgeving in andere EU-landen

Vaak worden internationale fabrikanten gewaarschuwd voor het opzetten van een distributienetwerk...

Lees meer...

01 april 2024

What does Book 6 of the new Civil Code mean for the worker’s liability?

On 1 February 2024, the Federal parliament approved a new act relating to Book 6...

Lees meer...