Ontslagmotivering in 109 vragen en antwoorden

Wat kan de werkgever tijdens de tewerkstelling doen om te vermijden dat het ontslag later door een arbeidsgerecht als kennelijk onredelijk wordt beschouwd?

Wat kan de werkgever tijdens de tewerkstelling doen om te vermijden dat het ontslag later door een arbeidsgerecht als kennelijk onredelijk wordt beschouwd? Is het in het kader van CAO 109 aangeraden om een ontslaggesprek (exit meeting) te organiseren? Kennen arbeidsgerechten de maximale schadevergoeding van 17 weken loon (vaak) toe? Houden arbeidsgerechten bij de beoordeling van de kennelijke onredelijkheid van ontslag rekening met de functie/het functieniveau van de werknemer? Geldt CAO 109 in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medisch overmacht? Wat is het lot van een verzaking door de werknemer aan zijn/haar rechten in het kader van CAO 109?

Vragen rond ontslagmotivering zijn niet meer weg te denken voor bedrijfsjuristen die HR vraagstukken voorgelegd krijgen.  Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 109 betreffende de motivering van het ontslag heeft enerzijds het recht ingevoerd voor de werknemer, uit de private sector, om de concrete redenen te kennen die tot zijn of haar ontslag hebben geleid. Anderzijds heeft die CAO de werknemer het recht toegekend een forfaitaire schadevergoeding te ontvangen als zijn of haar ontslag kennelijk onredelijk was.

In het recent verschenen boek “Ontslagmotivering in 109 vragen en antwoorden” geven Emmanuel Plasschaert en Evelien Jamaels, advocaten bij Crowell & Moring, een antwoord op vragen die de HR practicus zich zou kunnen stellen omtrent ontslagmotivering. Het boek geeft, wetenschappelijk verantwoord maar niettemin praktijkgericht, een stand van zaken van de regels, praktijken en tendensen rond ontslagmotivering en kennelijk onredelijk ontslag. Uiteraard gaat daarbij grote aandacht naar de rechtspraak van de Belgische arbeidsgerechten.

 

Bestel het boek

More Partner Blogs


17 april 2024

EU enhances consumer rights by banning eco-generic claims and early obsolescence

The EU legislature recently adopted a new Directive aiming to empower consumers through better...

Lees meer...

15 april 2024

Reform Social Penal Code takes shape

The Social Penal Code of 2010 has been modified many times during the last decade, but after a...

Lees meer...

04 april 2024

Tackling greenwashing: the new EU framework and its impact on Belgian legislation

The European Union has recently adopted the so-called Directive on Empowering Consumers for the...

Lees meer...

03 april 2024

Distributieovereenkomsten in een internationale context: overzicht van dwingende wetgeving in andere EU-landen

Vaak worden internationale fabrikanten gewaarschuwd voor het opzetten van een distributienetwerk...

Lees meer...

01 april 2024

What does Book 6 of the new Civil Code mean for the worker’s liability?

On 1 February 2024, the Federal parliament approved a new act relating to Book 6...

Lees meer...