Praktische commentaar bij de reglementering van de overheidsopdrachten

Nieuwe uitgave van de juridische must bij overheidsopdrachten – nu ook digitaal

Nieuwe uitgave van de juridische must bij overheidsopdrachten – nu ook digitaal

Het geactualiseerde deel 1 van de Praktische commentaar bij de reglementering van de overheidsopdrachten: Deel 1: Plaatsing – Klassieke sectoren  is nu verschenen bij Intersentia. Het gaat om de achtste uitgave van dit juridische standaardwerk in 2 volumes  over de plaatsing van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren.

Vanaf nu is dit referentiewerk ook beschikbaar in een digitale versie, die bij de papieren versie wordt aangeboden of waarop  tegen een zeer aantrekkelijk tarief ook een afzonderlijk abonnement kan genomen worden.

postlarcier01 22 1nl

Bij bedrijfsjuristen en andere juristen die betrokken zijn bij overheidsopdrachten is de Praktische commentaar al decennia een referentie. Artikel per artikel geeft dit werk toelichting bij de toepasselijke reglementering. Het steunt daarbij op gevestigde dan wel nieuwe rechtspraak en rechtsleer.

De benadering is tegelijk juridisch en praktisch. Bij de doelgroepen van de Praktische commentaar horen niet alleen de opdrachtgevers maar ook de aannemers. Het gaat al om de achtste uitgave van deel 1. In het tot stand komen speelde de studiedienst van de Confederatie Bouw een hoofdrol.

Volledige herwerkte editie

De delen 1A en 1B gewijd aan de plaatsing van overheidsopdrachten in de klassieke sectoren, zijn nu volledig vernieuwd.

De materie is tegenwoordig geregeld door de wet van 17 juni 2016 en het koninklijk besluit Plaatsing van 18 april 2017, die de Europese richtlijn 2014/24 van 26 februari 2014 hebben omgezet in het Belgische recht.

De nieuwe reglementering bevat verschillende wijzigingen vergeleken met de vroegere, waarbij onder meer:

  • een ruimere toegang tot overheidsopdrachten voor kmo's;
  • de mogelijkheid voor kandidaten en inschrijvers om fiscale en sociale schulden te regulariseren;
  • de maximale digitalisering van de procedures;
  • een flexibelere mededingingsprocedure met onderhandeling;
  • een eenvoudigere regeling inzake de regelmatigheid van de offertes;
  • een optimaal evenwicht tussen de rechten en plichten van de partijen;
  • de bestrijding van sociale dumping:
  • uitzonderingen betreffende ’quasi-inhouse‘-opdrachten en publiek-publieke samenwerking;
  • regeling voor de regelmatigheid van de offertes.

Komen verder ook nog aan bod in de richtlijn: energie-efficiëntie, sociale en milieuclausules en ten slotte het aanbesteden van opdrachten wanneer innovatieve oplossingen gezocht worden. De nieuwe reglementering integreert bepaalde rechtspraak van de Raad van State of van de hoven en rechtbanken of – in tegendeel – neemt er net afstand van.

De Praktische Commentaar is van belang voor de vele actoren die betrokken zijn bij de overheidsopdrachten: aanbesteders, economische spelers (bouwbedrijven, leveranciers of dienstverleners), advocaten, rechters, juristen, enz.

Boekdeel 1A-B - Deel 1: Plaatsing - Klassieke sectoren van deze 8ste uitgave telt meer dan 1800 bladzijden in 2 volumes (A: Wet 17 juni 2016 en B: KB 18 april 2017). Elk volume is verrijkt met een inhoudsopgave en een gedetailleerde trefwoordenlijst.

 

MEER INFORMATIE

 


postlarcier01 22 2nl

Nieuw: digitale versie via praktischecommentaar.be 

Net zoals vroeger zijn de delen 1A en 1B beschikbaar in het Nederlands en het Frans. Nieuw is dat er nu ook een digitale versie bestaat, die online consulteerbaar is via www.praktischecommentaar.be  en jaarlijks wordt bijgewerkt door de auteurs. Hierdoor blijft uw documentatie gegarandeerd up-to-date.

De site praktischecommentaar.be biedt zoek-, navigatie- en raadplegingsfaciliteiten om snel en eenvoudig antwoorden te vinden op uw vragen in de meer dan 1800 bladzijden van de Praktische commentaar.

U kunt vrijblijvend een tiental bladzijden uit de Praktische commentaar bekijken. Maak een gratis account aan op www.praktischecommentaar.be.


Gratis webinar inzake overheidsopdrachten

Bekijk de video van het webinar met toelichting bij de diverse zoek- en navigatiemogelijkheden op www.praktischecommentaar.be door Mr. Kris Lemmens, aan de hand van een concrete casus inzake overheidsopdrachten:

Vraag: Kan ik na een openbare procedure waarbij alle offertes onaanvaardbaar waren (wegens overschrijding van budget) naar een vorm van onderhandelingsprocedure gaan met de aannemers die hebben ingeschreven op de openbare procedure zonder nieuwe publicatie? Welke zijn de voorwaarden?

 

BEKIJK DE VIDEO

 


U kunt kiezen uit een digitaal abonnement dat één jaar lang toegang geeft tot de Praktische commentaar, of de gedrukte versie plus een digitaal abonnement van een jaar.

De grote vernieuwing ten opzichte van de vorige zevende editie is dat de kopers van de achtste editie voor een kleine meerprijs ook beschikken over de digitale versie.

More Partner Blogs


21 maart 2024

The Data Act and its impact on Cloud Service Providers

As the Data Act came into force in January 2024, understanding its profound impact on Cloud...

Lees meer...

15 maart 2024

New case law about wearing religious symbols in the Belgian public sector

On 28 November 2023, a crucial decision by the Court of Justice of the European Union (CJEU) shed...

Lees meer...

08 maart 2024

Larcier-Intersentia lanceert GenIA-L, generatieve AI-oplossing op basis van betrouwbare juridische content

Larcier-Intersentia introduceert als eerste speler in België zijn GenIA-L technologie. Deze...

Lees meer...

05 maart 2024

When talking things through is the problem, not the solution: the european commission’s updated guidance on information exchange

The European Commission recently revised its Guidelines on Horizontal Cooperation Agreements. This is...

Lees meer...

19 februari 2024

Val duchesse summit 2024 to boost eu social dialogue

On 31 January 2024, The Val Duchesse Social Partners Summit was hosted by the European Commission...

Lees meer...