FAQ Voortgezette Opleiding

FAQ voor leden

Wat houdt de verplichting tot voortgezette opleiding in?

Hoeveel punten moet ik per jaar behalen?
U moet in het kader van de Voortgezette opleiding minstens 16 punten behalen per kalenderjaar. De voortgezette opleiding is een verplichting die onder meer voortvloeit uit de Deontologische Code van het Instituut.

Wie moet opleidingspunten behalen ?
Als effectief lid (bedrijfsjurist) bent u gebonden aan de verplichting tot voortgezette opleiding en moet u opleidingspunten behalen.
Als verbonden lid bent u ook gebonden aan de verplichting tot voortgezette opleiding en moet u evenveel opleidingspunten behalen.
Als sympathiserend lid of erelid bent u niet gebonden aan de verplichting tot voortgezette opleiding.

Ik ben een nieuw lid, hoeveel punten moet ik behalen?
Als nieuw lid moet u in het kalenderjaar van uw inschrijving een pro-rata deel van de 16 punten behalen.

Wat als ik langdurig afwezig ben, langdurig ziek ben of ouderschapsverlof neem?
U kunt in dit geval een aanvraag indienen tot gehele of gedeeltelijke vrijstelling van de verplichting tot voortgezette opleiding. Deze vrijstellingen worden goedgekeurd door de Raad en omgezet in een pro rata vermindering van het aantal te behalen punten voor de periode waarop ze betrekking hebben. U kan het formulier voor de aanvraag terugvinden op MY IBJ (sectie Library, Voortgezette Opleiding).

Waarop is de verplichting tot voortgezette opleiding gebaseerd?
De verplichting tot voortgezette opleiding is gebaseerd op artikel 10bis van het Huishoudelijk Reglement en uit artikel 5 van de Deontologische Code. Op basis hiervan werd op 27 maart 2018 het Reglement inzake voortgezette opleiding goedgekeurd door de Raad van het Instituut. Artikel 5 van de deontologische Code bepaalt dat elk lid als deontologische plicht heeft zijn kennis van het recht en van zijn onderneming up to date te houden. 

Welke soorten opleidingen komen in aanmerking?
In principe komen opleidingen in aanmerking die bijdragen tot de vorming van de leden van het Instituut.
Het gaat dan om zowel juridische opleidingen, die rechtstreeks betrekking hebben op de verschillende rechtsmateries die worden gepraktiseerd in het kader van de uitoefening van het beroep van bedrijfsjurist; als om bepaalde niet-juridische opleidingen die betrekking hebben op alle materies die ondersteuning bieden bij de uitoefening van het beroep of die betrekking hebben op managementvaardigheden.
In principe komen zowel opleidingen die worden georganiseerd door het IBJ als opleidingen die worden georganiseerd door externe opleidingsverstrekkers of door uw eigen bedrijf in aanmerking om te worden goedgekeurd door het IBJ.
U kan punten ontvangen voor opleidingen op locatie, voor webinars en voor e-learnings of on-demand opleidingen.
Verder kan u eveneens punten ontvangen voor gegeven opleidingen – ofwel een tussenkomst als spreker -, of voor de publicatie van een juridisch artikel of het schrijven van een juridisch boek.

Wat gebeurt er indien ik niet aan mijn verplichting voldoe?
Wanneer u uw verplichtingen niet heeft nageleefd en het gevraagde aantal punten niet heeft behaald, is de Raad bevoegd om te beslissen welke maatregelen er worden genomen. Indien dit nodig wordt geacht, kunnen zij bijvoorbeeld de Tuchtcommissie inschakelen.

Op welke manier worden de punten aangevraagd of toegekend?

Welke opleidingen geven recht op punten?
Alle opleidingen die georganiseerd of erkend zijn door het IBJ geven recht op punten. Indien een opleiding niet erkend is, kan u een individuele puntenaanvraag indienen tot vier maanden na de opleiding.

Wie kan erkenning aanvragen voor een opleiding?
Opleidingsverstrekkers kunnen op voorhand de erkenning van hun opleidingen aanvragen. Werkgevers kunnen de erkenning van een bedrijfseigen opleiding aanvragen. Een lid kan een individuele puntenaanvraag indienen. Alle aanvragen tot erkenning gebeuren via MY IBJ (www.myibj.be).

Hoe krijg ik de punten na een IBJ opleiding?
Na een opleiding georganiseerd door het IBJ (bv. webinars of seminars met IBJ partners, Practice Groups, Dag van de bedrijfsjurist, etc.) hoeft u niets te doen om de punten te ontvangen. U krijgt de punten automatisch toegekend. Het IBJ-Team zorgt hiervoor.

Hoe krijg ik de punten na een opleiding van een externe opleidingsversterker erkend door het IBJ?
Na een door het IBJ erkende opleiding hoeft u niets te doen om de punten te ontvangen. U krijgt de punten automatisch toegekend tezamen met alle aanwezige bedrijfsjuristen. De opleidingsverstrekker zorgt hiervoor. Zorg ervoor dat de opleidingsverstrekker weet dat u lid bent van het IBJ en punten wenst te ontvangen, bijvoorbeeld door uw lidnummer door te geven of door bij inschrijving aan te geven dat u punten wenst te ontvangen. Heeft u een aanwezigheidsattest ontvangen, ook dan hoeft u niets te doen. De opleidingsverstrekker is nog steeds verantwoordelijk voor het toekennen van de punten door het uploaden van de aanwezigheidslijst.

Hoe voeg ik een individuele puntenaanvraag in?
Indien de opleiding niet georganiseerd of erkend is door het IBJ kan u een individuele puntenaanvraag indienen MY IBJ.
U klikt op de knop “Voer een aanvraag van punten in” aan. Er zal u gevraagd worden een aantal vragen te beantwoorden over de opleiding en het programma en aanwezigheidsattest te uploaden. Zo kan de Erkenningscommissie deze aanvraag beoordelen. Vergeet niet op voorhand na te gaan of de opleiding niet reeds erkend of georganiseerd werd door het IBJ.

Hoe weet ik of een opleiding al dan niet erkend of georganiseerd is door het IBJ?
De door het IBJ georganiseerde of erkende opleidingen worden opgenomen in de agenda van het IBJ die op MY IBJ geraadpleegd kan worden. Dit is een lijst met opleidingen. Het logo van het IBJ verschijnt indien de opleiding door het IBJ wordt georganiseerd (meestal in samenwerking met een Partner of een Practice Groep). Bij erkende opleidingen van externe verstrekkers verschijnt het logo van de opleidingsverstrekker. De IBJ- opleidingen worden ook meestal aangekondigd via mailing aan leden. 

Wanneer moet ik een individuele puntenaanvraag indienen?
De indiening van een puntenaanvraag gebeurt steeds retroactief. U kan een individuele puntenaanvraag indienen tot vier maanden na de opleiding. Uitzonderlijk kunnen bepaalde puntenaanvraag die werden ingediend na verloop van deze termijn worden aanvaard op basis van een motivering.

Welk bewijs van deelname is geldig voor een puntenaanvraag?
We vragen u als bewijs van deelname een aanwezigheidsattest op te laden. Dit document komt van de opleidingsverstrekker en bevestigt steeds uw deelname aan de opleiding. Het is na de opleiding opgemaakt en kan in vorm verschillen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een aanwezigheidsattest, een email met vermelding dat u de opleiding heeft gevolgd of een diploma. Een inschrijvingsbewijs wordt niet aanvaard.

Ik wil een puntenaanvraag indienen voor een meerdaagse opleiding. Hoe ga ik te werk?
Zorg ervoor dat u de puntenaanvraag indient binnen vier maanden na afloop van de opleiding. Geef als datum de datum in van de laatste opleidingsdag of de laatste sessie. Bij een vijfdaagse opleiding van een week vult u de datum van vrijdag in. Bij een universitaire opleiding van een academiejaar, vult u de datum in van de laatste les die u heeft gevolgd.

Hoe worden individuele puntenaanvragen beoordeeld?
Individuele puntenaanvragen worden beoordeeld door de Erkenningscommissie van het IBJ op basis van het Reglement inzake Voortgezette Opleiding. Deze bestaat uit minstens 7 bedrijfsjuristen. Eén lid van de Erkenningscommissie moet de puntenaanvraag goedkeuren.

Wat gebeurt er wanneer een individuele puntenaanvraag wordt geweigerd?
U wordt per e-mail op de hoogte gebracht door het IBJ-Team met de reden van de weigering.
Indien u hiermee niet akkoord bent, kan u beroep aantekenen tegen deze weigering door middel van het formulier beschikbaar op MY IBJ. Dit beroep wordt behandeld door het Uitvoerend Comité van het IBJ (ExCo) dat in laatste aanleg beslist.

Is een individuele puntenaanvraag gratis?
Leden betalen geen dossierkost voor het indienen van individuele puntenaanvragen.

Praktische vragen over mijn aantal punten

Hoeveel punten moet ik als lid behalen?
Elk lid moet in het kader van de Voortgezette opleiding minstens 16 punten behalen per kalenderjaar. Voor meer informatie raadpleeg “Wat houdt de verplichting tot voortgezette opleiding in?”

Hoe wordt het aantal punten berekend?
Het IBJ kent 1 punt toe per gevolgd uur effectieve opleiding. Pauzes worden niet meegerekend. Er wordt naar boven afgerond vanaf een halfuur (vanaf anderhalf uur). Bijgevolg ontvangt u dus bijvoorbeeld voor een opleiding 1,5 uur 2 punten en voor een opleiding van 2u15min eveneens 2 punten.

Kan ik punten overdragen naar het volgende jaar?
Als u meer punten heeft behaald dan de gevraagde 16 punten worden deze overtollige punten overdragen naar het volgende kalenderjaar met een maximum van 12 overgedragen punten per jaar.

Waar kan ik mijn puntenaantal raadplegen?
U kan uw behaalde puntenaantal, evenals een overzicht van de gevolgde opleidingen terugvinden in uw persoonlijke profiel op MY IBJ via “Mijn Punten”. Daar kiest u voor de huidige periode. De punten behaald door het volgen van erkende opleidingen verschijnen na het uploaden van de aanwezigheidslijsten door de opleidingsverstrekkers, wat tot een paar maanden kan duren. De punten aangevraagd via een puntenaanvraag verschijnen zodra deze werd goedgekeurd. U kan hier ook de punten raadplegen die u heeft behaald tijdens voorbije, afgesloten periodes.

Wat gebeurt er bij een vrijstelling en hoe kan ik deze bekomen?
Het is mogelijk een vrijstelling van de verplichting tot voortgezette opleiding te bekomen door middel van het formulier “aanvraag tot vrijstelling” op MY IBJ. De Raad beslist over de vrijstelling. Een vrijstelling wordt omgezet naar een pro rata vermindering van het totaal aantal te behalen punten.

Juridische opleidingen

Welke juridische opleidingen worden erkend door het IBJ?
Alle juridische opleidingen komen in aanmerking om te worden erkend, indien zij betrekking hebben op rechtsmateries die kunnen worden gepraktiseerd in het kader van de uitoefening van het beroep van bedrijfsjurist. Wanneer de opleiding nog niet werd erkend door het IBJ, kan u een individuele puntenaanvraag indienen om punten te behalen voor de opleiding.

Zijn er richtlijnen in het samenstellen van mijn opleidingsprogramma?
Elk lid is geheel vrij zijn/haar eigen opleidingsprogramma samen te stellen uit het aanbod van het Instituut en door het Instituut erkende opleidingen. De door het IBJ georganiseerde of erkende opleidingen worden opgenomen in de agenda van het IBJ die op MY IBJ geraadpleegd kan worden. Ook andere types opleidingen (hieronder vermeld) komen in aanmerking.

Krijg ik punten voor opleidingen georganiseerd door andere gereglementeerde beroepsorganisaties?
Het Instituut streeft ernaar akkoorden af te sluiten met andere gereglementeerde juridische beroepsorganisaties met als doel de wederzijdse erkenning van de opleidingen georganiseerd door deze organisaties. Erkende opleidingen zullen op MY IBJ verschijnen. U mag in dit verband altijd contact nemen met ons als u vragen hebt (voortgezetteopleiding@ibj.be).

Krijg ik ook punten voor buitenlandse opleidingen?
Ja, u kan ook punten behalen voor buitenlandse opleidingen. U zal hiervoor meestal een aanvraag in moeten dienen via MY IBJ. We vragen u om een certificaat of aanwezigheidsattest voor te leggen waarbij de opleidingsverstrekker attesteert dat u de opleiding hebt gevolgd van begin tot einde.

Krijg ik punten in het kader van een Practice Group van het IBJ?
Alle leden krijgen punten voor deelname aan een Practice Group. Als (co-)voorzitter van een Practice Group ontvangt u in principe 3 punten per gevolgde sessie (één punt meer dan de leden). Uw aanwezigheid wordt geregistreerd en het IBJ-Team zorgt ervoor dat de deelname wordt ingebracht in uw puntentotaal.

Niet-juridische opleidingen

Welke niet-juridische opleidingen worden erkend door het IBJ?
Een niet-juridische opleiding kan worden erkend als ze betrekking heeft op materies die ondersteuning bieden bij de uitoefening van het beroep of op managementvaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over soft skills met een link naar het beroep van bedrijfsjurist.   

Hoeveel punten kan ik behalen met het volgen van niet-juridische opleidingen?
Er is een limiet vastgelegd voor niet-juridische opleidingen: U kan met het volgen van dit type opleidingen maximum 12 punten behalen per kalenderjaar.

Bedrijfseigen opleidingen

Wat is een bedrijfseigen opleiding?
Een bedrijfseigen opleiding is een opleiding die door een bedrijf wordt georganiseerd en niet toegankelijk is voor niet-bedrijfsleden. Een eigen intellectuele bijdrage wordt geleverd door een interne of externe lesgever. Deze opleiding mag geen winstoogmerk beogen en moet kosteloos zijn voor de leden. Verslag uitbrengen aan leden van een team over een extern bijgewoonde opleiding of een interne vergadering van de leden van een team voldoen niet aan de voorwaarden.

Hoe en wie kan een bedrijfseigen opleiding laten erkennen?
De aanvraag tot erkenning van een bedrijfseigen opleiding kan gebeuren door éénder welk personeelslid: het lid zelf, een bedrijfsverantwoordelijke, HR Director, Head of Legal of zijn of een assistent. Door de aanvraag te doen staat het bedrijf uitdrukkelijk toe dat de opleiding kan gecontroleerd worden ter plaatse door een afgevaardigde van het Instituut. Bij de eerste erkenningsaanvraag vult u de “aanvraag tot erkenning opleidingsverstrekker” in. Het bedrijf wordt erkend als opleidingsverstrekker en krijgt als zodanig toegang tot het MY IBJ platform. Bij een tweede erkenningsaanvraag kan u dit via uw profiel in MY IBJ doen. Er wordt best maar één profiel aangemaakt per bedrijf. Voor meer informatie kan u de FAQ opleidingsverstrekkers raadplegen.

Indien de bedrijfseigen opleiding niet werd erkend via het bedrijf, kan een lid ook een individuele puntenaanvraag indienen om punten te behalen voor de opleiding.

Is er een administratieve kostenvergoeding verschuldigd voor bedrijfseigen opleidingen?
Nee, voor zover de leden of hun bedrijf geen bijdrage moeten betalen voor het volgen van die opleiding. Mocht dit het geval zijn, dan zal de organisator van de opleiding de administratieve kostenvergoeding wel verschuldigd zijn.

Tussenkomst als spreker of schrijven van een juridisch artikel

Ik heb een opleiding gegeven als spreker. Krijg ik hiervoor ook punten?
Ja, u kan hiervoor punten krijgen. Het doceren, daarbij inbegrepen het voorbereiden van een bepaalde rechtsmaterie of voor het beroep relevante materie, of de tussenkomst als spreker tijdens een studiedag, colloquium of een bedrijfseigen opleiding, kan erkend worden door de erkenningscommissie. Er worden 2 punten per gepresteerde 30 minuten toegekend met een maximum van 10 punten per kalenderjaar. Voor een opleiding van anderhalf uur ontvangt u dus 6 punten. U kan hiervoor een puntenaanvraag indienen via MY IBJ.

Ik heb een juridisch artikel of boek geschreven. Krijg ik hiervoor ook punten?
Ja, voor de publicatie van een juridisch artikel kan u ook punten krijgen. Het IBJ kent 2 punten per 1.000 woorden toe, met een maximum van 10 punten per kalenderjaar. De puntenaanvraag hiervoor gebeurt eveneens via MY IBJ.

Ik heb samen met collega’s een juridisch artikel of boek geschreven. Hoe wordt de puntenverdeling bepaald?
Het IBJ kent 2 punten per 1.000 woorden toe, waarvan het totaal aantal verworven punten gedeeld wordt door het aantal auteurs en daarna afgerond naar boven. Dit met een maximum van 10 punten per kalenderjaar. Bijvoorbeeld: als u dus een boek van 5.000 woorden met 4 mensen hebt gepubliceerd, krijgt elk 3 punten.

Hoe schrijf ik me in voor opleidingen?

Hoe schrijf ik me in voor een opleiding die door het IBJ wordt georganiseerd?
U kan zich inschrijven voor opleidingen die door het IBJ worden georganiseerd via MY IBJ. In het overzicht met opleiding zoekt u de gewenste opleiding. Via de knop “Toevoegen aan mijn agenda” kan u een placeholder voor de opleiding toevoegen aan uw outlook agenda. Om in te schrijven dient u echter op de blauwe knop “Inschrijven” te klikken. U ontvangt een bevestiging per e-mail. In geval van webinar krijgt u de link in principe ten laatste de dag voor de webinar per e-mail. 

Waar kan ik de opleidingen terugvinden waarvoor ik ben ingeschreven?
U kan de toekomstige opleidingen waarvoor u ingeschreven bent, terugvinden via MY IBJ. Daar vindt u deze opleidingen onder MY IJE / Mijn opleidingen / Komende. Hier vindt u enkel de opleidingen georganiseerd door het IBJ waarvoor u bent ingeschreven.

Waar kan ik de documentatie van de opleidingen waaraan ik heb deelgenomen terugvinden?
Presentaties en andere documentatie van opleidingen georganiseerd door het IBJ en haar partners waaraan u heeft deelgenomen kan u terugvinden in de “Library” op MY IBJ. Daar kan u de documentatie terugvinden onder “Documentatie van de IBJ-activiteiten” (bv. voor Practice Groups) en onder “Documentatie van de IBJ-activiteiten in samenwerking met partners”.

Wat zijn mijn verplichtingen inzake de cursus deontologie?

Wat houdt de verplichting inzake de opleiding deontologie in?
Elk lid moet telkens binnen een periode van drie jaar een verplichte opleiding deontologie volgen, georganiseerd door het IBJ.

Wat is het verschil tussen de basisopleiding deontologie en de vervolgopleiding deontologie? Wat moet ik volgen?
Er zijn twee verplichte opleiding deontologie: de basisopleiding en de vervolgopleiding. Beide opleidingen worden voorlopig gegeven in de vorm van een online opleiding.
Als nieuw lid bent u verplicht om binnen de 3 jaar na aanvang van het lidmaatschap de basisopleiding deontologie te volgen. Deze bestaat voorlopig uit twee delen, namelijk deel A “De deontologische code” en deel B “De confidentialiteit van de adviezen van de bedrijfsjurist”.
Na het volgen van de basisopleiding dient u telkens binnen een periode van drie jaar een vervolgopleiding te herhalen.

Tellen de punten die ik ontvang voor Deontologie ook mee voor de verplichte voortgezette opleiding?
Voor de verplichte basisopleiding ontvangt u 5 punten. Voor de verplichte vervolgopleiding ontvangt u 2 punten. Deze opleidingen maken ook deel uit van de Voortgezette opleiding. Daarom zullen de punten ook bij het puntentotaal worden geteld van het kalenderjaar waarin u ze volgt.

Vragen?

Voor vragen, suggesties en opmerkingen kan u een mail sturen aan voortgezetteopleiding@ibj.be.

FAQ voor opleidingsverstrekkers

De erkenningsaanvraag

Wie kan een erkenningsaanvraag indienen?
Iedereen die een opleiding wil geven die geschikt lijkt voor bedrijfsjuristen kan zich laten registreren als “opleidingsverstrekker” en een aanvraag indienen tot erkenning van een opleiding. Elke organisatie die voldoet aan alle wettelijke vereisten om opleidingen te geven komt in aanmerking, met inbegrip van universiteiten en gelijkaardige entiteiten, professionele en beroepsorganisaties, opleidingsorganisaties, andere juridische beroepen, werkgevers van leden die een bedrijfsinterne opleiding organiseren.

Wat is een erkenningsaanvraag?
Een erkenningsaanvraag is een erkenningsaanvraag van een opleiding, geen erkenningsaanvraag van de opleidingsverstrekker. Dit betekent dat we u registreren als opleidingsverstrekker en dat we de opleiding beoordelen op basis van de inhoud  (zie ook deel FAQ Leden hierboven). Indien u meerdere opleidingen wil laten erkennen, zal u meerdere aanvragen moeten indienen.

Waar kan ik een opleiding laten erkennen?
Alle erkenningsaanvragen gebeuren via MY IBJ.

Wanneer moet ik een erkenningsaanvraag indienen?
De erkenningsaanvraag moet minimum drie weken voor de effectieve datum van de opleiding worden ingediend.

Hoe kan ik me laten registreren als opleidingsverstrekker?
Uw eerste erkenningsaanvraag doet u via “aanvraag tot erkenning opleidingsverstrekkers” dat u kan terugvinden op de inlogpagina van MY IBJ (www.myibj.be). Eénmaal als opleidingsverstrekker geregistreerd, zal u een login ontvangen die u toelaat in te loggen op MY IBJ. Daar kan u alle volgende opleidingen die u wenst te laten erkennen, toevoegen via “opleiding toevoegen” in “Administratie”. Zo kan de erkenningscommissie deze beoordelen.

Opgelet: gelieve na de eerste registratie eerst te wachten op de ontvangst van de login en het wachtwoord om te vermijden dat er verschillende profielen in parallel worden gecreëerd.

Hoe kan ik een opleiding laten erkennen?
We vragen u een formulier in te vullen waarbij u gevraagd wordt een vragenlijst in te vullen over de opleiding en documentatie betreffende de opleiding te downloaden om de Erkenningscommissie toe te laten een beslissing te nemen. We stellen praktische vragen over de opleiding (datum, locatie, etc.); vragen het programma op te laden en vragen u een inschrijvingslink door te geven.

Hoe beslist de Erkenningscommissie?
Wanneer wij de aanvraag volledig hebben ontvangen, zal de Erkenningscommissie beslissen of de opleiding in aanmerking komt voor de Voortgezette opleiding van bedrijfsjuristen, met name:(i) juridische opleidingen of (ii) materies die ondersteuning bieden bij de uitoefening van het beroep of die betrekking hebben op managementvaardigheden. De Erkenningscommissie controleert of het aantal punten dat de opleidingsverstrekker of aanvrager aan de opleiding toegekend heeft, klopt. Zij beslist soeverein en onafhankelijk; enkel op basis van het online dossier. Wanneer de opleiding is goedgekeurd, zal de opleidingsverstrekker een bericht ontvangen van goedkeuring, en zal en zal de opleiding gepubliceerd worden in de lijst met opleidingen op MY IBJ.

Hoe zie ik of de opleiding werd erkend?
U ontvangt een bericht per e-mail wanneer de opleiding goedgekeurd is. In MY IBJ vindt u alle opleidingen waarvoor u erkenning heeft aangevraagd terug in “Administratie” onder “Voorgestelde opleidingen”. Hier staat vermeld of de opleiding werd goedgekeurd of geweigerd. U kan doorklikken naar de gepubliceerde pagina van de goedgekeurde opleidingen.

Krijg ik bericht als een erkenningsaanvraag werd geweigerd?
Ja. Een eventuele weigering wordt gemotiveerd. U wordt van de weigering en de motieven op de hoogte gebracht door het IBJ-Team. Indien u hiermee niet akkoord bent, kan u beroep aantekenen tegen deze weigering. Dit beroep wordt behandeld door het Uitvoerend Comité van het IBJ dat in laatste aanleg beslist wanneer een opleiding door de Erkenningscommissie werd geweigerd.

Zijn er verschillen tussen de erkenning van een opleiding op locatie en de erkenning van een online opleiding of webinar?
Er zijn geen verschillen tussen de erkenning van een opleiding op locatie en de erkenning van een online opleiding. We vragen u bij locatie aan te duiden dat het gaat om een “Webinar”.

Hoe laat ik een meerdaagse opleiding erkennen?
Indien alle sessies van de opleiding verplicht zijn voor alle deelnemers, kan u één erkenningsaanvraag indienen voor de volledige opleiding. U kan na afloop één aanwezigheidslijst uploaden voor de volledige opleiding. Indien de deelnemers kunnen kiezen aan welke sessie ze deelnemen of zich tijdens de opleiding nog kunnen inschrijven, vragen wij u verschillende erkenningsaanvragen in te dienen voor de verschillende sessies, dagen of modules.

Het dossierrecht

Is er een administratieve kostenvergoeding verschuldigd en hoeveel bedraagt deze?
De administratieve kostenvergoeding te betalen door de opleidingsverstrekker is gelijk aan het bedrag dat een deelnemende bedrijfsjurist moet betalen voor de opleiding met een minimum van 125€ (excl. btw) en een maximum van 695 € (excl. btw). Het IBJ houdt zich het recht voor de behandeling van nieuwe opleidingen te schorsen tot alle achterstallige facturen voor eerdere erkenningsaanvragen volledig zijn aangezuiverd.

Wanneer is de opleidingsverstrekker het IBJ geen kostenvergoeding verschuldigd?
Voor gratis opleidingen zijn opleidingsverstrekkers geen dossierrecht verschuldigd.
Gelet op de afspraken van het IBJ met universiteiten, wanneer de opleidingsverstrekker een Belgische universiteit is, is deze geen dossierrecht verschuldigd voor de erkenningsaanvraag van een opleiding.

Wat gebeurt er met de administratieve kostenvergoeding bij meerdaagse opleidingen?
Voor een langer opleidingstraject bestaande uit verschillende opleidingen kan een ad hoc kost gerekend worden.

Wat gebeurt er met de administratieve kostenvergoeding bij annulering?
Bij annulering van een opleiding waarvoor er een erkenningsaanvraag werd ingediend, wordt de dossierkost niet terugbetaald. Indien u het IBJ echter minimum drie werkdagen voor de datum van de opleiding op de hoogte brengt van de annulering, zal het inschrijvingsgeld gedeeltelijk terugbetaald worden, na aftrek van het niet-terugbetaalbare bedrag van 125 € (excl. btw).

Na de erkenningsaanvraag

Waar kan ik de erkende opleidingen terugvinden?
U kan de erkende opleidingen terugvinden in MY IBJ, in de tab “Administratie”. U klikt op “Voorgestelde opleidingen”. Daar vindt u een lijst van de erkende opleidingen.

Hoe kan ik de gegevens van een reeds erkende opleiding aanpassen?
U kan de gegevens van een reeds erkende opleiding zelf niet aanpassen. Neem hiervoor contact op met het IBJ-Team (voortgezette.opleiding@ibj.be). Aanpassingen die geen impact hebben op de erkenning van de opleiding, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van de datum, een typefout, een lichte aanpassing van de titel, kunnen worden uitgevoerd. Voor wijzigingen van de inhoud of aanpassingen die mogelijk een impact hebben op het aantal punten, zoals een verandering van de duur van de opleiding, is het mogelijk dat u gevraagd wordt een nieuwe erkenningsaanvraag in te dienen.

Hoe zorg ik ervoor dat de leden hun punten ontvangen?
We vragen u om na afloop van de opleiding een aanwezigheidslijst op te laden via MY IBJ. U kan dit doen door op “Administratie” te klikken. Vervolgens kiest u voor “Registreer deelnemers aan een opleiding”. Daar laadt u een Excel bestand op dat de deelnemende bedrijfsjuristen vermeldt die aanwezig waren bij uw opleiding. Dit bestand moet de voornaam, de naam en het lidnummer bevatten van de leden en hun aanwezigheid bevatten door een X bij “Attendance”. Indien u het lidnummer van onze leden niet kent, kan u dit terugvinden in onze “ledenlijst, eveneens beschikbaar op onze website www.ibj.be

Wanneer moet de aanwezigheidslijst worden geüpload?
Mogen wij u vragen de aanwezigheidslijst uiterlijk twee maanden na de opleiding op te laden.

Vragen?

Voor vragen, suggesties en opmerkingen kan u een mail sturen aan voortgezetteopleiding@ibj.be.

Contact

Frederike Vander Elst
Permanent Education Officer
T : 02/500 03 27
E-mail: voortgezetteopleiding@ibj.be