Voor de leden

HET ABC VAN DE VOORTGEZETTE OPLEIDINg voor de leden

Het IBJ hecht veel belang aan het levenslang leren van zijn leden en daarom hebben we het systeem Voortgezette Opleiding in het leven geroepen. Wij geloven in de meerwaarde van deze opleidingen voor het werk van de bedrijfsjurist en we zijn ervan overtuigd dat dit een extra kwaliteitsgarantie vormt voor de werkgever.

Zoals u weet, bent u verplicht minstens 16 punten Voortgezette Opleiding te behalen per kalenderjaar. In het jaar van hun aansluiting zullen nieuwe leden een deel van 16 punten moeten behalen, pro-rata berekend op basis van de datum van goedkeuring van hun lidmaatschap door de Raad. Het overtal van punten kan overgezet worden naar het volgende jaar, met een maximum van 12 punten per jaar.

U kan zelf vrij uw programma van de Voortgezette opleiding samenstellen. U heeft verschillende keuzemogelijkheden in het aanbod van studiedagen en door de Erkenningscommissie erkende opleidingen. Daarnaast kan u via uw persoonlijke ruimte MY IBJ, mits voorlegging van een aanwezigheidsattest, ook vragen om voor een niet-erkende opleiding of voor een interventie als spreker of het schrijven van een juridische publicatie punten te krijgen. De basisopleiding Deontologie moet gevolgd worden binnen de drie jaar na aansluiting.

Hoe behaal ik 16 punten?

U kan makkelijk 16 punten behalen door aan de volgende activiteiten deel te nemen:

 1. De activiteiten voorgesteld door het IBJ

  Dag van de bedrijfsjuristen = minimum 5 punten

  Seminaries of Webinars georganiseerd in samenwerking met onze partners = 1 punt per opleidingsuur

  Practice Group meetings = 1 punt per opleidingsuur

  Legal Soft Skills Academy = 1 punt per opleidingsuur

  Verplichte opleiding Deontologie: Basisopleiding 5 punten / Vervolgopleiding 2 punten

 2. Interne opleidingen
  Elke opleiding die wordt georganiseerd binnen een bedrijf of federatie, respectievelijk enkel voor de medewerkers van dat bedrijf of de leden van die federatie, gegeven door een medewerker of een derde persoon is een interne opleiding. De aanvraag tot erkenning van de interne opleiding kan gedaan worden door het lid zelf, zijn werkgever, een HR-verantwoordelijke, een juridisch directeur of een assistent(e). Het bedrijf aanvaardt bij de erkenningsaanvraag van de opleiding dat het IBJ een controle kan uitoefenen over de aanvragen. Het is daarom aan te raden slechts één profiel per bedrijf aan te maken.

 3. Externe opleidingen
  Dit zijn opleidingen die worden georganiseerd door opleidingsverstrekkers (Kluwer, Larcier, etc.). Zij hebben reeds een aanvraag tot erkenning ingediend en de opleiding laten goedkeuren. U kan deze opleidingen terugvinden in uw persoonlijke ruimte MY IBJ bij “Opleidingen”. De opleidingsverstrekkers zorgen er ook voor dat u uw punten krijgt.

 4. Individuele erkenningsaanvragen na een opleiding 
  • Opleiding in België
   Waarvoor de opleidingsverstrekker nog geen erkenningsaanvraag heeft ingediend. Het IBJ kent 1 punt toe per gegeven uur opleiding. 

  • Opleiding in het buitenland
   Het IBJ kent 1 punt toe per gegeven uur opleiding.

  • Juridische publicatie.
   Het IBJ kent 2 punten toe per 1000 geschreven woorden, met een maximum van 10 punten per periode van 12 maanden. Als de juridische publicatie uitgaat van verschillende auteurs wordt het aantal toegekende punten (voor het geheel) gedeeld door het aantal auteurs en afgerond naar boven. Wanneer u bijvoorbeeld met vier een artikel schreef van 5000 woorden, krijgt u elk 3 punten toegekend. 

  • Interventie als spreker 
   Voor onderricht, met inbegrip van de voorbereiding, van een specifiek juridisch onderwerp of voor het beroep relevante materie kent het IBJ u, bij goedkeuring door de Erkenningscommissie 2 punten toe per half uur spreektijd. Ook voor een optreden als spreker tijdens een studiedag, colloquium of interne opleiding kan dit aangewend worden. Ook hiervoor geldt een maximum van 10 punten per jaar.

U kan al de punten die u behaalde door deel te nemen aan door het IBJ erkende opleidingen terugvinden in uw persoonlijke ruimte. U klikt “MY IBJ” aan en vervolgens “Mijn punten”. Deze punten zullen verschijnen en geüpdatet worden nadat de opleidingsverstrekkers de aanwezigheidslijsten opgeladen hebben. In dat geval hoeft u zelf niets te doen. Bij individuele aanvragen worden de punten toegevoegd nadat uw aanvraag goedgekeurd is.

HOE VOER IK EEN PUNTENAANVRAAG IN VIA MY IBJ?

We nodigen u uit uw persoonlijke ruimte op onze website, MY IBJ, te consulteren om het bestaande opleidingsaanbod te ontdekken. U vindt er ook alle praktische informatie omtrent de activiteiten waaraan u heeft deelgenomen. Aarzel niet om ons te laten weten welke onderwerpen u dit jaar op het programma wilt zien op het volgende e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.