Emmerik Van Parys

General Counsel, Ideal Standard International

Emmerik Van Parys begon zijn carrière aan de balie van Brussel bij het advocatenkantoor Olswang LLP. Mettertijd kwam de drang tot verbreding en ging hij bij Loyens & Loeff aan de slag als advocaat gespecialiseerd in commercieel recht, wat in vele opzichten een intense periode was. Met de voltooiing van zijn MBA aan de Vlerick Business School in 2014, is hij in zijn huidige job terecht gekomen.

Kunt u de evolutie van uw carrière tot nu toe beschrijven? Wat maakt dit werk interessant voor u?

Ik begon mijn carrière aan de balie van Brussel bij het advocatenkantoor Olswang LLP (zomer 2002). In die jaren ging het hard in de telecomwereld, met vele zware procedures voor het Hof van Beroep in Brussel. Mettertijd kwam de drang tot verbreding en ging ik bij Loyens & Loeff aan de slag als advocaat commercieel recht, wat een in vele opzichten een intense periode was. Op voorstel van Loyens & Loeff ging ik in 2010 op secondment bij Ideal Standard International en voor ik het goed en wel besefte was mijn carrière als bedrijfsjurist gelanceerd. Met de voltooiing van mijn MBA aan de Vlerick Business School in 2014, ben ik in mijn huidige job terecht gekomen.

Als General Counsel van een grote industriespeler ben je nauw betrokken bij het economische gebeuren en het aanspreekpunt voor allerhande risicofactoren. Dat is een heel andere insteek dan de technische expertise die je als advocaat aan een cliënt aanbiedt. De dynamiek van het bedrijfsleven en de samenwerking met het bestuur, het management en het legal team maken het een boeiende job!

Hoe is uw functie in uw huidige bedrijf in de loop der tijd veranderd?

Ik ben begonnen als commercial legal counsel, een positie waarin je snel het bedrijf in zijn ordinary course of business leert kennen. Je hebt een ondersteunend expertenprofiel waarbij je langzamerhand pragmatischer wordt en in een brede variëteit van dossiers terecht komt. Als GC ga je daarin nog en paar stappen verder en gaat er veel tijd naar het ontwikkelen van leadership skills, stakeholder management en risk management. Uiteindelijk ben je als GC, net als de andere leden van het management, verantwoordelijk om de business zo succesvol mogelijk te leiden en waarde te creëren voor alle stakeholders.

Hoe ziet een typische dag/week er voor u uit? Wat zijn uw favoriete taken?

Er zijn weinig ‘typische’ dagen omdat je als bedrijfsjurist vaak niet op voorhand weet wat de dag gaat brengen. Er zijn uiteraard wel steeds terugkerende taken zoals team management en corporate secretarial werk. Elke dag de prioriteitenlijst bekijken en zorgen dat het team goed kan functioneren zijn heel belangrijk. Daarnaast moet je vooral je oor te luisteren leggen en zorgen dat je continu bijgebeend blijft in deze snel veranderende economische en juridische wereld.

Kunt u ideal standard international in een paar woorden beschrijven?

Ideal Standard International heeft een rijke geschiedenis als fabrikant van alles wat je voor de badkamer en keuken nodig hebt. We produceren hoofdzakelijk in Bulgarije en Egypte en zijn commercieel actief in Europa en het Midden-Oosten. Onze producten vinden hun weg naar de klant op heel diverse manieren en als bedrijfsjurist is de mix van B2B en B2C aspecten een interessant gegeven. Uiteraard kan ik het niet laten om in elk hotel of restaurant waar ik kom even te checken welk merk er op het sanitair staat!

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor u en uw bedrijf naar de toekomst?

Zoals voor elk bedrijf is de macro-economische context een heel belangrijk gegeven. Onze producten komen aan bod op het einde van een bouwproces, dus het is in de eerste plaats van tel dat er een positief investeringsklimaat is voor de overheid, horecaspelers en particuliere klanten. Omstandigheden als Brexit, de COVID-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne hebben een directe en substantiële impact op onze manier van ondernemen.

Jobinhoudelijk zal het geen verrassing zijn voor de lezer dat het bijhouden van juridische ontwikkelingen en het aanpassen van de prioriteiten daaraan een dagelijkse uitdaging is. Daarnaast heb je de specifieke dynamiek die eigen is aan een private equity backed bedrijf.

Wat zijn uw interesses naast uw werk als bedrijfsjurist?

Ik ben zowel op als naast het werk een energiek persoon. Ik ben vader van twee kinderen en een fervent sporter. Verder besteed ik graag mijn vrije tijd aan muziek, reizen en netwerken.