Thomas Bardijn

Bedrijfsjurist G4S (Head of Legal Belgium, France & Luxembourg)

Na zijn studies aan de VUB en een aantal korte stages bij advocatenkantoren, begon Thomas Bardijn in 2017 als junior bedrijfsjurist bij G4S België, en klom in zeer korte tijd op tot Head of Legal voor G4S België, Frankrijk en Luxemburg.

Kunt u de evolutie van uw carrière tot nu toe beschrijven? Wat maakt dit werk interessant voor u?

Na mijn rechtenstudies aan de VUB begon ik in 2017 als junior bedrijfsjurist bij G4S, een multinational en de wereldwijde marktleider in de private bewakingssector. Ik kwam er terecht in een zeer uitdagende omgeving en een boeiende sector. Security is zelfs voor een jurist een beetje Rock-'n-roll, en daar hou ik wel van. Naarmate mijn kennis en vaardigheden groeiden, kreeg ik meer verantwoordelijkheden, zwaardere dossiers, complexere contracten, GDPR,...

In 2021, ik was toen 27, bood de nieuwe CEO van G4S België me de kans om de leiding te nemen over het juridisch departement voor onze cluster in België, Frankrijk en Luxemburg.

Ik tracht elke dag met volle overtuiging en inzet zoveel als mogelijk bij te leren en ons bedrijf als legal business partner optimaal te ondersteunen. Ik ben altijd gigantisch ambitieus geweest en dat is tot op heden niet veranderd, integendeel. Externen die me niet kennen zijn vaak enigszins verbaasd als ze mijn functietitel naast mijn leeftijd leggen. Ik ben me daar zeer bewust van, maar dat stoort me niet, integendeel. Vaak heb ik daardoor het verrassingseffect nog aan mijn kant. Ja ik ben nog jong, so what, deal with it, laat ons het nu over de inhoud hebben en beoordeel me nadien maar. En dan vergeet men snel die leeftijd.


Hoe is uw functie in uw huidige bedrijf in de loop der tijd veranderd?

Toen ik in 2017 als junior jurist gestart ben, moest ik me niet alleen inwerken in de basistaken van een bedrijfsintern juridisch departement, maar ook in de werking van het bedrijf op zich. Alles was nieuw voor mij. Gelukkig was mijn directe leidinggevende toen een ervaren bedrijfsjurist, een levende encyclopedie bijna, en daarom een perfecte mentor.

De inwerkingtreding van de GDPR in 2018 was voor mij een sleutelmoment. Om al onze processen op punt te krijgen, moest ik in de werking van al onze departementen duiken, en dat geeft je een enorm goed beeld van de structuur van het bedrijf.

Als je dan plotseling, in feite geheel onverwacht, de leiding krijgt over het juridisch departement, gaat er een hele nieuwe wereld open. Daar sta je dan, nog altijd als jonkie, in een gigantisch en complex bedrijf, met medewerkers die tonnen meer ervaring hebben. Dan word je plots geconfronteerd met bedrijfspolitiek, personeelsbeheer,... Zaken die bovenop alle juridische dossiers komen. Je doet dan wat je buikgevoel je zegt, je tracht je tussen alle hindernissen door te spartelen. Gelukkig werd ik goed begeleid door veel sterke mensen rondom mij, voornamelijk door onze CEO en onze CRO (Chief Risk Officer). Zij hebben me tot op heden heel goed begeleid en me zeer veel bijgeleerd. Het is mede dankzij hun begeleiding dat ik vandaag kan terugblikken op 2,5 jaar als Head of Legal, en het een bescheiden succes kan noemen.

Hoe ziet een typische dag/week er voor u uit? Wat zijn uw favoriete taken?

Geen enkele dag is identiek. Elke dag brengt nieuwe contracten, nieuwe dossiers, soms de gekste zaken. De werkdruk ligt hoog, dus we moeten prioritiseren. Overleg met onze directieleden en onze CEO is daarbij noodzakelijk en gebeurt dagelijks.

Persoonlijk hou ik van de uitdagende dossiers, de zaken waarvan je denkt “oei, dat hebben we nog niet gehad”. Liefst van al werk ik aan positieve zaken, het onderhandelen van grote contracten, uitwerken van adviezen rond nieuwe activiteiten, het verbeteren van interne procedures,... zaken die rechtstreeks en positief bijdragen aan ons collectief succes als onderneming.

Mijn focus ligt voornamelijk op onze werking in België, maar ik werk regelmatig ook fysiek vanuit Luxemburg. Ook onze moedervennootschappen in de UK en de VS kijken mee over onze schouder.

In dat dagelijks strijdgewoel wil ik alsnog beschikbaar zijn voor mijn team, hen bijstaan, coachen en luisteren. Zonder hun onvoorwaardelijke inzet en waardevolle bijdrage zouden we vandaag niet draaien als juridisch departement.

Kunt u G4S in een paar woorden beschrijven?

G4S is een onderdeel van Allied Universal, samen de absolute wereldwijde marktleider in geïntegreerde beveiligingsoplossingen, heel aanwezig in elk continent. Wij verzorgen de bewaking van bedrijfsterreinen, luchthavensecurity, nucleaire sites, havengebied, hoogtechnologische projecten voor banken en overheden, volgen nauwgezet alarmen op in onze meldkamer voor duizenden klanten, evenementenbeveiliging, drones, brandpreventie, gasdetectie, opleidingen in al die domeinen, het opvangen van asielzoekers, het uitbaten van transitiehuizen voor gedetineerden,...

Ik heb tonnen respect voor al onze collega’s op het terrein: bewakingsagenten, alarmoperatoren, brandwachten, techniekers, leefcoaches, lesgevers,... Zij bepalen ons succes en we moeten hen daar heel dankbaar voor zijn.

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor u en uw bedrijf naar de toekomst?

De private veiligheid is een kleine maar belangrijke sector, die enerzijds politiek gevoelig ligt om tal van historische redenen, maar anderzijds onbetwistbaar een grote maatschappelijke rol te spelen heeft. Het invullen van die rol op een correcte, ethische en alsnog winstgevende manier, dat is onze uitdaging. “Compliance by design”, voor minder gaan we niet. We zijn zowat de compliance-pioniers in de sector, de witte ridders. Compliance is vaak een kost en daarom niet altijd vanzelfsprekend als de druk op de cijfers groot is. Desondanks mogen we zeer trots zijn op wat we op een aantal jaar tijd met G4S reeds bereikt hebben, we hebben zeer grote stappen gezet en we zijn een nieuw bedrijf geworden.

Wat zijn uw interesses naast uw werk als bedrijfsjurist?

Ik heb een leuk gezin met mijn vriendin, onze prachtige 6 maand oude dochter en onze Franse Bulldog. Na de vaak zware werkdagen zijn zij de perfecte afleiding en doen we leuke dingen. Mijn vriendin is mijn grootste steun. We zijn al meer dan 10 jaar samen en zij kent me door en door. Gezin en familie komen voor mij altijd op de eerste plaats, ver boven alles. Met hen breng ik het liefst van al mijn vrije tijd door. Daarnaast kom ik uit een voetbalmilieu waar ik nog steeds tal van vrienden heb die ik bijna wekelijks ontmoet. Vaak een schril contrast met de zeer ernstige en zakelijke werkomgeving, dus een fijn evenwicht.