Internationale Partners

De Franse Vereniging van bedrijfsjuristen/Association des juristes d'entreprise (AFJE) en het Instituut voor bedrijfsjuristen (IBJ) bundelen hun krachten over de grenzen heen om nauwere banden en synergieën te creëren. 

In dit kader vermelden we ook de regelmatige ontmoetingen met de Rijselse collega’s. Op verzoek van Bruno Contestin, hoofd van de regionale afdeling Hauts-de-France van de AFJE en voorzitter van “Lille Place Juridique”, vinden, in samenwerking met het IBJ, ontmoetingen plaats met de Belgische en Rijselse beoefenaars van juridische beroepen en cijferberoepen. Het doel is gezamenlijke problemen en nieuwe behoeften te bespreken.

ECLA, of European Company Lawyers Association, is de overkoepelende organisatie van de verschillende nationale organisaties voor bedrijfsjuristen in Europa.

Via de aangesloten organisaties vertegenwoordigt ECLA meer dan 33.000 bedrijfsjuristen over 20 landen.

Als enige organisatie voor bedrijfsjuristen binnen de Europese Unie, heeft ECLA een unieke positie.

Het IBJ als lid van ECLA

Als lid van deze European Company Lawyers Association houdt het IBJ over de grenzen heen een internationale kijk. Hierin schuilt dan ook het belang van ECLA  voor het IBJ.

ECLA is bijzonder goed geplaatst om de bedrijfsjuristen te vertegenwoordigen bij de EU-autoriteiten. Dit doet ECLA onder meer aan de hand van vergelijkende studies en relevante publicaties, door contacten met Europese beleidsmakers, en door interventie in gerechtelijke procedures.

ECLA organiseert jaarlijks conferenties en colloquia in verschillende Europese steden. Bijeenkomsten rond themata die bedrijfsjuristen nauw aan het hart liggen, zoals compliance, data protection, LegalTech. De genodigde sprekers zorgen voor praktijkvoorbeelden uit het bedrijfsleven, de juridische wereld of de politieke levenssfeer.

In 2014 heeft ECLA op Europees niveau een deontologische code gelanceerd: "Code of ethics: declaration of common ethical principles relating to the company lawyer's practice in Europe." 

Tenslotte publiceert ECLA elk jaar een “Yearbook”. Tenslotte publiceert ECLA elk jaar een “Yearbook”, beschikbaar op hun website, met onder meer, een overzicht van de statuten van de bedrijfsjuristen en van de vertrouwelijkheid van hun adviezen in Europa.

“At ECLA we highly appreciate the very fruitful cooperation and friendly relationship with IJE/IBJ, being one of the most active advocates for company lawyers also on a European level for decades.”

Marcus M. Schmitt
Managing Director, ECLASinds 2014 is het IBJ toegetreden tot In-House Counsel Worldwide. ICW werd opgericht met als doel de ‘bedrijfsjuridische wereld’ internationaal samen te brengen, zowel de bedrijfsjuristen zelf, alsook de organisaties waartoe zij behoren.

Globalisering, steeds grotere uitdagingen met minder middelen en de sterke parallellen tussen de dagelijkse activiteit van de bedrijfsjuristen wereldwijd, zijn de 3 thema’s die tot het ontstaan van deze internationale organisatie voor bedrijfsjuristen hebben geleid.

Op dit ogenblik zijn er 10 organisaties uit 10 verschillende landen bij ICW aangesloten.

Het IBJ gelooft sterk in de boodschap van ICW dat een internationale verdediging van de belangen van de bedrijfsjurist de individuele bedrijfsjurist zonder twijfel ten goede zal komen. Zo streeft ICW naar een universele code van Legal Privilege dat cross-border afspraken moet vergemakkelijken.

Het IBJ en ICW hebben alvast als gemeenschappelijk doel om de bedrijfsjurist te promoten als een betrouwbare strategische partner die een onmisbaar onderdeel is geworden van het management van elk bedrijf waar ook ter wereld.