Terugblik op de online infoavond over diverse juridische beroepen

Terugblik op de online infoavond over diverse juridische beroepen, georganiseerd door het Vlaams Rechtsgenootschap Gent (VRG): het IBJ en het beroep van de bedrijfsjurist.

De studenten van het laatste jaar van de Master Rechten aan de Universiteit Gent staan binnen enkele maanden voor een belangrijke keuze: in welke richting zullen zij na het afronden van hun academisch parcours de eerste stappen van hun professionele loopbaan zetten?

Om hen hierbij op weg te helpen heeft het VRG, de Gentse studentenvereniging voor rechtenstudenten, allerlei infoavonden over diverse juridische beroepen alsook een jobbeurs georganiseerd. Het doel hiervan is om de studenten een brede waaier aan mogelijkheden te bieden betreffende de juridische carrièremogelijkheden. 

Voor één van deze infoavonden, die corona-getrouw online georganiseerd werden, nodigde het VRG het IBJ uit om toelichting te komen geven over een minder traditionele keuze: het beroep van bedrijfsjurist.

Julie Dutordoir, Directeur-generaal van het IBJ en Cedric Sabbe, Legal Counsel bij de Belgische firma DEME en bestuurslid van het AJJA (de jongerenafdeling van het IBJ), verzamelden hiervoor op donderdagavond 22 April ll. samen met een 90-tal rechtenstudenten online op Microsoft Teams.  

Julie Dutordoir gaf de rechtenstudenten toelichting over het bestaan en de werking van het IBJ, waarbij zij ook de focus legde op initiatieven die door het IBJ ontwikkeld worden voor rechtenstudenten. Een voorbeeld hiervan is een platform voor het organiseren van zomerstages bij bedrijven. Waar dit vandaag al een vertrouwd concept is bij de meeste advocatenkantoren, zijn veel bedrijven nog niet ervaren met het opzetten van een specifieke zomerstage voor rechtenstudenten. Op deze manier wil het IBJ de link tussen de bedrijfsjurist én student faciliteren.

Vervolgens gaf Cedric Sabbe inzichten in de wereld van een bedrijfsjurist, waarbij hij eerst toelichting gaf waarom hij meteen gekozen had voor het beroep van bedrijfsjurist en niet voor de balie, en hoe de overgang van rechtenstudent naar zijn eerste job als junior legal counsel bij de Belgische retailer Delhaize was verlopen. Nadien ging hij verder in op het dagelijkse reilen en zeilen als Legal Counsel bij DEME, met focus op het opstellen en onderhandelen van internationale contracten voor de bouw van offshore windparken en voor het uitvoeren van baggerprojecten. Ook de juridische adviesverlening en het voorkomen of oplossen van geschillen kwamen uitvoerig aan bod.

Tot slot maakten de rechtenstudenten gretig gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen, waarbij zij graag wilden weten of er bepaalde keuzevakken in de Master opleiding waren die een voordeel boden voor de job van bedrijfsjurist. Ook de work-life balance en de verloning waren thema’s waar er veel belangstelling voor was.

Wij hopen alvast menig student warm te hebben gemaakt voor dit mooie beroep in de uitdagende wereld van de ondernemingen.

Cedric Sabbe

Bedrijfsjurist, DEME Group

Voor meer informatie over DEME: www.deme-group.com

More news


17 april 2024

Interview Jubel: Hoe de samenwerking tussen advocaat en bedrijfsjurist optimaliseren?

Hoe verloopt de samenwerking tussen advocaat en bedrijfsjurist? Hoe kiest een bedrijfsjurist de...

Lees meer...

14 maart 2024

Van Olmen & Wynant is de nieuwe golden partner van het IBJ

Met groot genoegen kondigen wij jullie aan dat Van Olmen & Wynant in 2024 de Golden Partner is van...

Lees meer...

29 februari 2024

Dag van de rechtsstaat - 15 en 26 maart 2024

15/03/24 - 13u30, Mechelen 26/03/24 - 20u00, Mechelen

Lees meer...

30 januari 2024

Fons Van Dijck: De 4 krachten van de bedrijfsjurist van morgen

Veel mensen vragen zich af wat de toekomst brengt, voor henzelf, voor hun omgeving, voor hun...

Lees meer...

20 december 2023

Een rode draad van dankbaarheid

  We naderen het einde van 2023. Een bewogen en moeilijk jaar (alweer) voor onze wereld, met klein...

Lees meer...