Studenten, job days en stages

De maand november staat voor de juristen in opleiding in het teken van jobbeurzen – of “job days”.

Halverwege het eerste semester, tussen de start van het academiejaar en het begin van de examenperiode, staat de maand november voor de juristen in opleiding in het teken van jobbeurzen – of “job days”.

U kan er niet vroeg genoeg aan beginnen! Verschillende leden vertegenwoordigen er het IBJ. Dank jullie wel hiervoor! We vertelden over ons werk als bedrijfsjurist, over de verscheidenheid, de rijkdom die het beroep biedt en  de praktische kant ervan, wat altijd veel interesse opwekt. We zijn alvast verheugd met deze groeiende interesse want we stellen vast dat dit mooie beroep nog steeds onvoldoende gekend is.

De top 3 van meest gestelde vragen: “Wat doet een bedrijfsjurist precies?”, “Ik heb de major (bv.) ‘burgerlijk recht en strafrecht’ gekozen, kan ik bedrijfsjurist worden?”, “Hoe vind ik een stage?”.

En bij deze derde vraag kunt u een rol spelen.

  • Door dit korte formulier in te vullen om ons op de hoogte te brengen van uw interesse om een stage te organiseren, ongeacht de duur en het tijdstip ervan. Wij proberen u  vervolgens in contact te brengen met een Rechtsfaculteit waarvan de behoefte aan stages overeenstemt met uw eigen voorkeur.
  • Wanneer u voor een internationaal bedrijf werkt en een stage in de zomer van 2024 wilt aanbieden, stellen wij u ook de step-up inclusive internship U  kunt uw interesse nog tot 10 december kenbaar maken.
  • Door uw  stageaanbod op onze website te publiceren.

Hartelijk dank aan alle leden die al gehoor gaven aan onze eerdere oproepen.

Naast de “job days”, werken we samen met de werkgroep “Academia” binnen de Raad” ook aan andere projecten om ons beroep verder op de kaart te zetten  in elke Belgische Rechtenfaculteit zoals een deelname  in een cursus en/of workshop (dit is vandaag al het geval in de helft van de universiteiten). Ook hebben we sinds enkele jaren goede en intense contacten uitgebouwd  die ons in staat stellen om  proefschriften te begeleiden, om invloed uit te oefenen op onderwerpen van doctoraatsonderzoek of studieprogramma’s en om de toekomst van de rechtenstudie mee uit te tekenen.

Als u, als bedrijfsjurist, de kans krijgt om uw ervaring te delen tijdens een cursus of – deeltijds of op vrijwillige basis - een assistent- of onderzoeksopdracht uit te voeren, dan moedigen wij u sterk aan om dit engagement te aanvaarden en nodigen we u uit om ons dit te laten weten.

Studenten zijn de toekomst van ons beroep en het is van cruciaal belang dat we de realiteit van ons beroep met hen delen. Zoals professor Benoit Frydman in zijn recente interview benadrukte: aan de universiteit, “wordt het Recht bijna gereduceerd tot procesvoering, zonder rekening te houden met alle bouwstenen zoals juridische aktes, contracten, het tot stand brengen van projecten, etc. die worden opgemaakt door middel van het recht en die de bevoorrechte speeltuin zijn van bedrijfsjuristen”.

More news


14 maart 2024

Van Olmen & Wynant is de nieuwe golden partner van het IBJ

Met groot genoegen kondigen wij jullie aan dat Van Olmen & Wynant in 2024 de Golden Partner is van...

Lees meer...

29 februari 2024

Dag van de rechtsstaat - 15 en 26 maart 2024

15/03/24 - 13u30, Mechelen 26/03/24 - 20u00, Mechelen

Lees meer...

30 januari 2024

Fons Van Dijck: De 4 krachten van de bedrijfsjurist van morgen

Veel mensen vragen zich af wat de toekomst brengt, voor henzelf, voor hun omgeving, voor hun...

Lees meer...

20 december 2023

Een rode draad van dankbaarheid

  We naderen het einde van 2023. Een bewogen en moeilijk jaar (alweer) voor onze wereld, met klein...

Lees meer...

30 november 2023

Studenten, job days en stages

De maand november staat voor de juristen in opleiding in het teken van jobbeurzen – of “job days”.

Lees meer...