Nieuw in Reglement – Limiet voor niet-juridische opleidingen

Nieuw in Reglement – Limiet voor niet-juridische opleidingen

Beste leden,

Zoals u intussen weet, bent u verplicht 16 punten voortgezette opleiding te behalen per kalenderjaar.

U kan deze punten op verschillende manieren behalen, bijvoorbeeld door opleidingen te volgen georganiseerd door het IBJ, door andere opleidingsverstrekkers, of door uw eigen bedrijf. U kan ook punten behalen voor opleidingen waar u als spreker heeft opgetreden of voor gepubliceerde (juridische) teksten. Hierover kon u eerder dit jaar reeds lezen.

Als bedrijfsjurist bent – en blijft – u vrij om uw eigen programma samen te stellen.

Vandaag wil ik echter een verandering aankondigen in ons reglement die volgend jaar ingaat.

U kan als bedrijfsjurist punten ontvangen voor juridische opleidingen en voor niet-juridische opleidingen. Een niet-juridische opleiding – zo zegt ons reglement – “kan betrekking hebben op alle materies die ondersteuning bieden bij de uitoefening van het beroep of die betrekking hebben op managementvaardigheden”.

Het IBJ heeft beslist om vanaf januari 2022 een limiet in te voeren voor het aantal punten dat u kan behalen met het volgen van niet-juridische opleidingen, namelijk maximum 12 punten per jaar.

We zijn namelijk van oordeel dat – voor een bedrijfsjurist – de nadruk ook op het juridische aspect hoort te liggen en willen garanderen dat een minimum aan juridische opleiding ieder jaar aan bod komt.

Verder wil ik ook nog enkele praktische aandachtspunten meegeven. U zal in uw puntenoverzicht op MY IBJ bij “Mijn punten” ook kunnen terugvinden of een opleiding “juridisch” dan wel “niet-juridisch” is. De limiet zal bij het ingeven van een puntenaanvraag in MY IBJ automatisch worden berekend. Mag ik u ook vragen bij het ingeven van een puntenaanvraag op te letten dat u steeds het juiste type aanduidt.

Om technische moeilijkheden te vermijden raden wij u daarbij ook aan om punten voor eventuele reeds gevolgde niet-juridische opleidingen nog voor het eind van het jaar aan te vragen, via het formulier individuele aanvragen (behalve natuurlijk voor opleidingen erkend of georganiseerd door het IBJ, in welk geval de punten u automatisch worden toegekend).

Heeft u vragen of opmerkingen, aarzel niet ons te contacteren via voortgezetteopleidingen@ibj.be. U kan ook de FAQ van de voortgezette opleidingen op de website raadplegen.

Frederike Vander Elst – Permanent Education Officer

More news


13 september 2022

Een interview over de carriere van bedrijfsjuristen

Bedrijfsjurist, een beroep dat meer in de kijker moet komen.

Lees meer...

01 juli 2022

Cursus deontologie open voor inschrijving

Als bedrijfsjurist, bent u onderworpen aan de naleving van een professionele deontologische code,...

Lees meer...

31 mei 2022

Advocaat vs. bedrijfsjurist: meer dan één raakvlak?

Advocaat vs. bedrijfsjurist: meer dan één raakvlak?

Lees meer...

30 april 2022

Els Steen (IBJ) en Peter Callens (OVB) in gesprek

De belangen van bedrijfsjuristen en advocaten zijn vaak erg complementair.

Lees meer...

31 maart 2022

Legal Tech: help or hype?

What Legal Tech in 2022 can really do for company lawyers and companies

Lees meer...